Welzijn

Wat is Yoga Nidra?

Yoga Nidra, wordt ook wel slaap yoga genoemd. In korte tijd laad je weer snel op.Je ligt vlak op de grond en je luistert naar wat verteld wordt, je ontspant, maar blijft bewust. Het begint altijd met het plaatsen van een eigen persoonlijke intentie. Het doel van de intentie is je levenspatroon positief te beïnvloeden, je kiest daarom zelf een positieve, korte en krachtige intentie. Yoga Nidra is zo opgebouwd dat je alle fases doorloopt zodat jouw intentie zich kan ontwikkelen. Je kan het vergelijken met een zaadje dat je zaait. Hierna volgt er een diepte ontspanning en een verdiepende reis. Je kan Yoga Nidra ervaren als een verdiepende reis door het onderbewustzijn. Je visualisatie vermogen wordt hierbij aangesproken. Aan het eind herhaal je nogmaals je eigen persoonlijke intentie, je yoga nidra is klaar.

3 dosha's

Welke body & mind type ben jij? We zijn allemaal uniek en hebben onze natuurlijk lichaamsbouw en persoonlijke karakter voorkeuren. Hoe verschillend we ook lijken, we passen allemaal in een van de drie lichaamstypes of een combinatie van twee. Vanuit de Ayurveda wordt dit je persoonlijke constitutie, vata, pitta of kapha genoemd. Welk type je bent heeft invloed op uiterlijk, dieet en eventueel bewegingschema. Het geeft inzicht in het feit dat om die reden iedereen een eigen succes programma heeft. Wat voor de ene persoon goed werkt, kan juist voor een ander persoon tegen zich werken. Het kan zelfs ziekmakend zijn, daarom is het van belang te weten wat je constitutie is. Je vergelijkt je dan niet meer met een ander type, je eet wat goed voor je is en je beweegt op het niveau dat het beste bij je past. Een goede diëtist/beweegcoach houd rekening met je type en stemt je programma daarop af. Middels onderstaande constitutietest krijg je inzicht welk type je bent. Vul de test in vanuit het oogpunt: Hoe je bent en handelt in goede gezondheid. De resultaten in de test worden in % vata, pitta of kapha weergegeven, dit is je basisconstitutie wanneer je in balans bent. Afwijkingen kunnen daarna vastgesteld worden.

Wat zijn meridianen?

De traditionele Chinese geneeskunde werkt met meridianen, dit zijn energiebanen die door het lichaam lopen en organen met elkaar verbinden. De levensenergie (Qi/Prana) stroomt door deze banen heen, wanneer er een verstoring is in een energie baan heb je zowel fysieke als mentale klachten. Yin yoga gaat ook uit van het bestaan van meridianen, door het stretchen en het toepassen van druk op bepaalde delen van het lichaam stimuleer je actief de meridianen. Met Yin yoga stimuleer je op positieve wijze je gezondheid . Nieuwsgierig geworden? Hieronder kun je via de link meer lezen per meridiaan:

 1. longmeridiaan
 2. dikkedarmmeridiaan 
 3. dunnedarmmeridiaan
 4. maagmeridiaan 
 5. miltmeridiaan
 6. hartmeridiaan 
 7. blaasmeridiaan
 8. niermeridiaan 
 9. pericardiummeridiaan
 10. drievoudige verwarmermeridiaan 
 11. galblaasmeridiaan
 12. levermeridiaan 

Wat zijn Chakra's?

Je kan je lichaam verdelen in 7 chakra niveaus, je kan het vergelijken met een ladekast. Ieder niveau staat voor een bepaalde ontwikkeling en heeft kenmerken en eigenschappen die bij dat niveau horen. De medische wetenschap heeft aangetoond, dat je uit balans kan raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit je omgeving, het beïnvloed zelfs je DNA. Je voelt je dan ziek, verdrietig, angstig of depressief. De energie stroomt dan niet voldoende door je lichaam. Met yoga pak je eventuele blokkades in je eigen lichaam aan. Hieronder zie je deze 7 chakra niveaus in kaart gebracht. 

 

 1. 'Zeker zijn' - m.b.t. gezondheid, welzijn, huis, gezin, relatie, voeding en financiën. Fysiek: Nieren, blaas, wervelkolom, anus, benen, voeten, botten, prostaat, bloed en circulatie. Wortel Centrum / Root Chakra / Muladhara: Het recht om te hebben. Stabiliteit & veiligheid. Functie: Overleven, gronden. Ligging: net onder het staartbeen, perineum. (demon: angst)
 2. ‘(Zeker) Voelen’ m.b.t gezondheid, welzijn, seksualiteit en in verbinding staan met anderen. Genieten van leven. Fysiek: voortplantingsorganen. Sacraal Centrum / Sacraal Chakra / Svadhisthana: Het recht om te voelen. Beweging & plezier. Functie: Verlangen, plezier, voortplanting, Ligging: ter hoogte van het heiligbeen. (demon: schuld)
 3. ‘(Zeker) Handelen’ m.b.t. jouw uitdagingen, doelen en keuzes in het leven. Centrum van zelfvertrouwen en ego. Fysiek: maag, lever, pancreas, galblaas, spijsverteringsstelsel en betreffende buik- en rugspieren. Zonnevlecht Centrum / Solar Plexus Chakra / Manipura: Het recht om te handelen. Levenskracht & energie. Functie: Wil, macht, kracht. Ligging: ter hoogte van de navel. Emotie: (demon : schaamte)
 4. ‘(Zeker) Liefhebben’ in relatie tot jezelf, de ander en het leven. Fysiek: Hart, longen circulatie, thymus, armen, handen en ademhalingsspieren. Hart centrum / Heart Chakra /Anahata: Het recht hebben om te beminnen. Verbinding & evenwicht. Functie: Liefde. Ligging: ter hoogte van het hart. (demon: verdriet)
 5. ‘(Zeker) Spreken’ in relatie met en tot anderen. Fysiek: mond, keel, kaak, hals, schildklier, tong, nek en schouders, atlas, tanden, oren en slokdarm. Keel centrum /Throat Chakra / Vishudda: Het recht om te spreken Zuivering & harmonie. Functie: Communicatie, creativiteit. Ligging: keel. (demon: leugens)
 6. ‘(Zeker) Zien’ m.b.t. visie op de realiteit. Fysiek: autonome zenuwstelsel en hypothalamus, cerebellum, ogen, oren, holten, onderste schedel en slaapkwabben. Derde oog centrum / Third Eye Chakra / Ajna: Het recht om te zien. Verbeeldingskracht. Functie: Waarnemen, intuïtie. Ligging: in het midden van het hoofd achter de wenkbrauwen gelegen. (demon: illusie)
 7. ‘(Zeker) Weten’ m.b.t. wie jij bent als onderdeel van alles wat er is. Fysiek: bovenste gedeelte van de hersenen, schedeldak, hersenschors, huid en centraal zenuwstelsel. Kruin centrum / Crown Chakra / Shaswara: Het recht om te weten. Verruimd bewustzijn. Functie: Inzicht. Ligging: kruin, in de hersenschors. (demon: gehechtheid)