Zingeving

Wat is zingeving?

Zingeving is de behoefte aan een doel. We willen graag bijdragen aan een groter geheel, zinvol bezig zijn. Zingeving is persoonlijke en per individu verschillend. Wanneer je weet wat voor jou zingeving is, dan krijgt dat je volledige aandacht. Het geeft richting aan je leven het motiveert je de volgende stap te zetten. Je blijft jezelf ontwikkelen en nieuw mensen ontmoeten Het geeft je een goed gevoel, energie en levenslust. Het zorgt ervoor dat je uiteindelijk voldaan en tevreden kan zijn over je dag. Het hebben van een zinvolle invulling van de dag is belangrijk voor je gezondheid.

 

 

Motivatie & Creativiteit

We zijn allemaal creatieve wezens, we laten ons inspireren met alles wat er om ons heen is. Je verwonderen en afvragen waarom het allemaal zo is en je voortdurend afvragen of het beter kan. Creativiteit is een combinatie van waarnemen, denken en doen. Zonder daadkracht blijft het bij een idee. 

 

 

Wens

Wat wil je echt? Stel jezelf voor hoe dat eruit ziet, verbeeld het je. Wanneer je wens gerealiseerd is, hoe is het dan? Waar en met wie ben je en wat doe je dan? Heb je voldoende doorzettingsvermogen om nu de volgende stap te maken of blijft het bij dromen? Het is vallen en opstaan, alsof je moet leren lopen. Je geeft niet op, je zet door en je loopt!

Wat is zelfontwikkeling?

Zelfontwikkeling betekend dat je 'uit de knop komt'. Je komt tot bloei en haalt het beste in jezelf naar boven. Dit is ten gunste van jezelf en van anderen, je wordt de beste versie van jezelf. Het is een voortdurende zoektocht naar wie je bent en waar je door gedreven wordt. Het is je eigen unieke levenspad. Waar liggen je kwaliteiten, wat zijn je sterke en zwakke punten? Je wordt bewust van wie je bent en je pakt de regie op over je bestaan. Je neemt eigen verantwoordelijkheid voor het geluk in je leven, voor het realiseren van je dromen en het vergoten van de kwaliteit in je leven.

Wanneer ervaar je flow? 

Wat vind je interessant, inspirerend, boeiend? Bij welke activiteit vergeet je de tijd? Waarmee kan je anderen helpen? Wat je je talent, je kennis? Wat gaat je aan het hart? Waarvan zou je spijt hebben als je het nooit in je leven hebt gedaan?

Flow ervaar je wanneer je jou dromen, doelen en idealen naleeft.

Wat zijn de voordelen van zingeving?

1. Zinvol leven motiveert

Is er een droom of ideaal waarvoor je gaat? Dan ben je daar dagelijks mee bezig. En het fijne ervan is dat je nieuwe dingen leert. Omdat je zo gaandeweg je kennis en vaardigheden uitbreidt, maar ook nieuwe mensen ontmoet. Dat voelt goed. Prikkelt je, houdt je gemotiveerd en verrijkt je.

2. Geeft richting aan je leven

Heb je een bepaald levensdoel? Dan weet je wat je wilt. Je hebt een plan dat je beetje voor beetje ten uitvoer brengt. Dat kunnen doelen voor de lange en de korte termijn zijn. Van die felbegeerde carrière of je droomhuis bouwen tot je medemens helpen of van je wijk een veilige kinderspeelplek maken. Daar ga je voor en span je je dus voor in. Dat geeft richting aan je dagelijkse bestaan en bevordert een zinvol leven.

3. Zorgt voor een sterke focus

Weet je wat je leven zin geeft? De moeite waard maakt? Dan focus je daar je aandacht op. Dat helpt je vervolgens bepalen wat je wel en niet belangrijk vindt. Waar je je tijd en energie aan wilt besteden. Vind je het belangrijk? Dan ga je ervoor. Zo niet? Dan verdoe je daar je tijd ook niet aan.

4. Geeft veel zelfvertrouwen

Zinvol leven betekent jezelf doelen stellen. In het groot en klein. Behaal je die? Dan voelt dat enorm goed. Het geeft je een tevreden gevoel, streelt je ego en uiteraard draagt dat bij aan je zelfvertrouwen. En zit het een keer tegen? Dan helpt een flinke dosis zelfvertrouwen je om door te gaan en niet bij de pakken neer te zitten.

5. Versterkt sociale contacten

Streef je je dromen na? En bereik je (sub)doelen? Dan geeft dat een superfijn gevoel en zorgt dat je stukken beter in je vel zit. Je bent energieker, blijer, gelukkiger en straalt. Dat geluksgevoel wil je delen met je dierbaren. Familie en vrienden. Dat versterkt de onderlinge band. Want, wat je voedt dat bloeit. Bijkomend voordeel is dat de aandacht die je anderen geeft jou ook happier maakt en zo je sociale contacten versterkt. Anderzijds besef je ook hoe belangrijk je relaties zijn. Om je successen mee te delen, maar ook je tegenslagen. Daarom stop je er tijd en energie in.

6. Bevordert een positieve mindset

Zinvol leven maakt je positiever. Negativiteit vreet bakken met energie. Het put je uit en helpt je niet om je doelen te bereiken. Juist een positieve mindset zorgt ervoor dat je het leven van de zonnige kant bekijkt en dat maakt het een stuk lichter, leuker en relaxter. Ook wanneer je te maken krijg met tegenslagen. Dankzij je positieve levensinstelling weet je dat er na regen weer zonneschijn komt.

7. Leert je denken in oplossingen

Weet je wat je ambieert in je leven? Dan ga je daarvoor. Je zet doelgericht stappen in de gewenste richting. Of je idealen nu groot of klein zijn. Wat je ervan leert, is je niet te focussen op de problemen maar te kijken hoe je het oplost. Immers, het vervelende van problemen is dat ze de neiging hebben aan je te blijven plakken. Je laten piekeren en tobben zonder daadwerkelijk een stap verder te komen. Kortom: heb je een doel in je leven? Dan staar je je niet blind op problemen. Je zoekt een oplossing. Linksom of rechtsom. En dat voegt eveneens waarde toe aan je bestaan.

8. Bevordert een goede gezondheid

Een gezonde geest woont in een gezond lichaam. En weet je wat je doet als je een zinvol leven leidt en dus bepaalde doelen nastreeft? Dan kies je er min of meer automatisch voor goed voor jezelf te zorgen. Want, fysiek en mentaal gezond en fit zijn stelt je in staat je droomdoelen waar te maken. Daarom eet je gezond en gevarieerd, sport je geregeld, neem je de tijd om te ontspannen en te rusten.

9. Maakt je gelukkiger

Wat je doel, droom of ideaal ook is het geeft je leven zin. Het verrijkt je en maakt je gelukkiger. Omdat je onder andere doet wat je een goed gevoel geeft en zorgt voor energie. Het stimuleert je, helpt je grenzen verleggen, draagt bij aan mooie ontmoetingen en nieuwe ervaringen. Vergroot je kennis en boost je persoonlijke ontwikkeling. Dat is wat een zinvol leven je allemaal brengt. Dus ga op zoek naar je levensdoel en ga ervoor!