Beweging

Wat is gezonde beweging?

Natuurlijke bewegingen, zoals wandelen, dansen, fietsen, recreatief sproten, yoga en tuinieren. Beweging waarbij er voldoende afwisseling is en je vanuit een interne balans beweegt. Je beoefent gezonde bewegingen dagelijks en door de dag heen. Gezonde beweging houdt je lichaam in conditie en levert je mentale rust op. Bij gezonde beweging, beweegt het lichaam als geheel. Beperk eentonige houdingen en wissel deze tijdig af met totaal bewegingen. Op deze wijze houdt je het fysieke systeem actief en is er geen kans op het ontwikkelen van blokkades en bijbehorende klachten. Houd beweging plezierig door te luisteren naar de grenzen van het lichaam. Stop bij overbelasting of bij hoge mate van stress op het lichaam aangestuurd door de innerlijke wil of van buiten af als deze grens overschrijdend is.

Wanneer heb je een blessure?

Het lichaam is een efficiënt systeem en alles wat je niet meer gebruikt verlies je en door beweging behoud je kracht en flexibiliteit. Wanneer je blessures hebt (zichtbaar en onzichtbaar), gaat je lichaam compensatie spieren inzetten. Dit is in een tijdelijke situatie niet erg, maar zodra de compensatie spieren op lange termijn de rol gaan overnemen van de houdingspieren, dan verlies je aan kracht. Met yoga oefeningen leer je steeds beter voelen, voelen of je in balans bent en of er nog ergens iets vast zit. Zo leer je ook wanneer je juist meer uitdaging mag vragen van jezelf en welke oefeningen je verder helpen in je ontwikkeling. Yoga is meer dan gewoon bewegen, je werkt aan verbetering van je houding.

Hoe flexibel is het skelet?

Iedereen is uniek en daarbij bepaalt je eigen aangeboren anatomie hoe je een houding uitvoert. Leer van de docent en van deelnemers, maar vergelijken je niet. Je botstructuur, je mate van flexibiliteit en het hebben van (zichtbare en onzichtbare) blessures zijn je uitganspunten in de oefeningen. Yoga leert je om bewust te zijn van je unieke fysieke lijf en hoe je de grenzen van je lichaam leert herkennen. Je leert je lichaam te voelen van binnen en uit en laag voor laag kom je iedere les steeds iets dieper in dit gevoel. Wanneer je een blessure hebt of een (aangeboren) fysieke beperking, dan zijn er altijd wel oplossingen te vinden om de oefeningen aan te passen. De oefeningen zijn een middel, met als doel fysieke en mentaal vitaler te worden. De oefening en hoe ver je komt is nooit het doel, het is de weg ernaar toe, het proces dat je verder brengt op je pad.

Je basis, je wervelkolom?

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, het geeft je lichaam steun en beschermt het ruggenmerg. Vanuit de tussenwervelgaten kunnen ruggenmergzenuwen de wervelkolom verlaten. Ruimte beperkingen rondom de uitgang van de tussenwervelgaten, hebben direct negatieve invloed op de functie van de ruggenmergszenuwen. De aansturing van de originele spieren wordt verstoord en het lichaam begint een nieuwe route te zoeken. Door de verstoring gaan andere spieren nu het gemis compenseren. In een tijdelijke situatie is dit fantastisch zodat je kan overleven. Wanneer compensatie langdurig aanhoud, gaat het skelet vervormen. Verkorte spieren trekken een bot van z'n oorspronkelijke positie en op een andere plaats zal er een spier verlengen. Dit proces zal zich steeds dieper en verder door ontwikkelen in de houding. Met de beoefening van yin yoga werken we aan het herstellen van de houding en ook deze dieperliggende vervormingen.

 

Welk impact heeft stress op de psoas spieren?

Het leven zit vol verassingen zowel positief als negatief. Uiteindelijk gaat het er iedere keer weer om, hoe we omgaan met wat ons overkomt. Een zelfde gebeurtenis wordt per persoon, anders beleeft. Wanneer je een vervelende gebeurtenis meemaakt, waarbij er een hoge mate van stress vrijkomt in je lichaam, spannen o.a. beide psoas spieren zich aan. Er gebeurt uiteraard nog veel meer in een stress situatie, waar het nu omgaat is zodra de stress situatie voorbij is, ook je lichaam weer dient te ontladen zodat het terug komt in normale stand. Dit ontladen gebeurt niet in iedere situatie, dat kan meerdere oorzaken hebben. Vaak is aanhoudende stress de meest voorkomende oorzaak. Het gevolg is dat de psoas spieren verkort blijven en verkorting betekend dat er een compensatie in de houding gaat plaatsvinden. Op de afbeelding zie je dat de spier vast zit aan de wervelkom en zo veel invloed heeft op je houding. Het gevolg kan zijn een kromme rug, korte hamstrings, onrustige benen, ademhalingsproblemen en/of een verkeerde (scheve)houding met de bijbehorende pijn beleving. Er zijn specifieke yoga oefeningen om weer geheel te ontladen en je houding te herstellen.

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel ook wel fascia genoemd, is aanwezig in alle organen in ons lichaam. Het is belangrijk weefsel voor de onderlinge communicatie tussen de organen en het ziet er uit als suikerspin achtig weefsel. Je kan het zien als een netwerk dat alle spieren, gewrichten en organen omhult. Het is ondersteunend en het zorgt ervoor dat alles soepel langs elkaar beweegt. Je hebt 3 verschillende lagen, onderhuids, diep en verbindend bindweefsel. Een functie is het vasthouden van vet en water, door te veel stress en te weinig beweging ontstaan er verklevingen en verstijvingen in het bindweefsel, dit geeft allerlei klachten. Voor het losmaken van vastzittend bindweefsel kun je foamrol oefeningen doen, yin yoga oefeningen en massages. Door gevarieerd bewegen. veel water drinken en te ontspannen blijft je bindweefsel gezond.

 

Yoga is meer dan bewegen - je houding herstelt