Ontspanning

Wat is gezonde ontspanning?

Ontspanning hebben we nodig om te herstellen van alle inspanning, we hebben het hier over een gezonde balans. De juiste balans heeft een positief effect op je nachtrust, weerstand en de spijsvertering. De hartslag en de bloeddruk gaan omlaag, je hormoonspiegel, lichaamscellen en het afweersysteem herstellen zich. Daardoor voel je meer energie. Wanneer je lichaam en geest niet de tijd krijgen om te herstellen, dan stapel je spanning en vermoeid op, tot de druppel de emmer doet overlopen. Tussendoor regelmatig ontspannen maakt je sterker, helderder en weerbaarder tegen stress. Het zelf herstellend vermogen van je lichaam activeert, wanneer je bewust ontspant.

Hoe voorkom je chronische stress?

Door te lang, te veel stress toe te laten, ontwikkel je chronische stress. Chronische stress geeft diverse klachten zoals, hoofdpijn, concentratie problemen, negatieve gevoelens, slapeloosheid, maagpijn en nek- en rugklachten, enz. Op den duur kunt je overspannen raken of een burn-out. Het lichaam maakt door stress meer cortisol (stresshormoon) aan, waardoor je meer vet opslaat rond je buik en je ook meer trek krijgt. Dit heeft invloed op je hormonen, meer risico op diabetes type 2, hart- en vaatziekten, dementie, obesitas, depressie, enz. Door iedere dag te ontspannen voorkom je chronische stress.

Hoe ontspan je?

Er is een verschil tussen ontspannen en afleiding. Tv kijken en gamen is afleiding, je richt je aandacht dan op iets anders. Je vergeet je stress, maar je hoofd is nog steeds volop bezig. Zodra je stopt met die activiteit is de stress nog steeds aanwezig. Ontspannen is je aandacht richten op ontspannen ademhalen, met een activiteit waarbij je tot rust komt én je hoofd even leeg kunt maken. Bijvoorbeeld een massage, een warm bad, yoga, wandelen, mediteren, luisteren naar muziek, iets creatiefs doen of schrijf gedachten van je af en maak je hoofd 'leeg'. 

Wat is mediteren?

Meditatie is een techniek om je geest te kalmeren. Je kan mediteren wanneer, je zit, licht, loopt of gewoon in het dagelijks leven toepassen. Het is een staat van aanwezig zijn in het hier en nu. Het is het hebben van een verhoogde focus, waarbij je aanwezig bent als een toeschouwer zonder oordeel. Je ziet de werkelijkheid zoals deze is zonder dat herinneringen, overtuigingen en emoties uit eerdere ervaringen, deze inkleurt. Het maakt je geest helder en alert en stil, gedachten worden getemd. Je voelt je daardoor energieker, positiever en vrijer in het leven staan. Tijdens mediteren kan je een pranayama techniek toepassen. 

Hoe pas je pranayama toe?

Pranayama bestaat uit meerdere ademtechnieken, afhankelijk van je doel pas je een bepaalde techniek toe. Om te ontspannen tijdens bijvoorbeeld een Yin yoga ,adem je rustig en langer uit dan in en bij voorkeur naar de buik toe. Om goed te focussen op de beweging tijdens een bijvoorbeeld een flow yoga les pas je een keelademhaling toe, dit geeft je kracht en balans. Om te activeren, bijvoorbeeld een vuurademhaling in de ochtend, adem je versneld krachtig in en uit door je neus en meer vanuit het middenrif. De wisselende neusademhaling, versterkt de verbinding tussen beide hersenhelften en heeft als doel meer balans ontwikkelen. Zo zijn er nog meerdere technieken toe te passen.

Welke geuren zijn ontspannend?

Verrijk een ontspannen massage of bad met de toevoeging van etherische oliën. Deze hebben verschillende geuren en kwaliteiten. Wil je graag ontspannen en kalmeren gebruik dan bijvoorbeeld lavendel, geranium, patchoeli of basilicum. Je kan het ook toepassen in de huidolie of etherische parfum, voor je gaat slapen een drupje lavendelolie op de huid bijvoorbeeld. Of na het douchen je lichaam met een kalmerende olie insmeren en vervolgens een Yin yoga serie doen. De juiste geur zet ook aan tot creativiteit, het laat je ontspannen en je vrije positieve gedachten stromen. Wanneer je een spannende activiteit hebt gepland helpt het om een drupje kalmerende olie te gebruiken vooraf, je voelt je merkbaar ontspannen en je kan je daardoor beter concentreren.

Waarom gebruik je bij yoga klankschalen?

Klankschalen en eventueel andere instrumenten worden ingezet om te zorgen voor een extra diepe ontspanningservaring. Een puur moment voor jezelf, waarbij de klanken en de trillingen van de schalen, op je inwerken. De klanken en trillingen zijn zoveel mogelijk gericht op ontspannen. De mind en de body kan reageren op deze trillingen en geluiden, alles is tenslotte in de kosmos is gebaseerd op trillingen en geluid. De juiste trillingen en geluiden kunnen op deze wijze zorgen voor extra ontspanning. De laatste houding bij yoga wordt de Savasana genoemd, dit is de eindontspanning. Volledig vlak lig je op je rug, met je voeten iets uit elkaar en je handen iets van je lichaam af en de handpalmen op omhoog en eventueel een deken over. Deze laatste houding is ontwikkeld om alles wat je zojuist hebt gedaan, te integreren in je lijf, je mag even genieten van helemaal niets doen. Er kan op dat moment alleen stilte zijn, muziek spelen via de speaker of gebruik gemaakt worden van klankschalen en soms combineren met sjamanen drum, wind chimes, regenmaker enz. Het doel is een diepe ontspanning en een rust moment voor jezelf van innerlijke stilte.