Voeding

Wat is in het algemeen gezonde voeding?

Zoveel mogelijk vers voedsel en bij voorkeur seizoensgebonden en biologisch en zo min mogelijk bewerkt voedsel. De regel is het moet niet uit een pakje komen. Eet voornamelijk gevarieerd en voldoende groenten en fruit. Eet met mate verzadigede vetten, deze zitten vooral in: zuivel (vooral kaas), vlees ( vooral varkensvlees), kant-en-klaar-producten, koek, snoep, chips, chocolade, margarine,etc. Eet wel onverzadigde vetzuren, avocado, vette vis (omega 3), olijven, olijfolie, ongebrande en ongezouten noten. Wees bewust dat eiwitten ook prima uit plantaardige voedingsmiddel gehaald kunnen worden, zoals sperziebonen, snijbonen, tuinbonen, paddestoelen, pijnboom- en pompoenpitten en eet regelmatig een ei. Eet volkoren producten, deze geven een verzadigingsgevoel en houden je bloedsuikerspiegel constanten. Vermijd een suiker overschot, naast dat het je bloedsuikerspiegel negatief beïnvloed, wordt deze omgezet in verzadigd vet. 

Vegetarisch & yoga

Bij yoga denk je al snel aan een vegetarische eetgewoonte. Dit heeft te maken met meerder standpunten:

  1. Geweldloosheid, dit is een norm binnen de yoga filosofie die door vertaald kan worden naar dierenleed. Vanuit dit oogpunt zijn er diverse yoga beoefenaars die geen vlees eten. Maar nergens binnen de yoga filosofie staat geschreven dat het eten van vlees en verbod is.
  2. Eenheid & soberheid, overmatige consumptie van vlees tast onze leefomgeving negatief aan, vanwege het productieproces.
  3. Zuiverheid, vlees wordt langzaam door het lichaam verteerd en bevat vetten, eiwitten en hormonen die het lichaam niet nodig heeft. Het langzame verteren heeft een negatief effect op andere processen in het lichaam en je levert hierdoor aan energie in.

Door mijn positieve ervaring met vegetarisch eten kies ik bewust voor minder vlees op mijn bord. Ik maak er geen principe verhaal van, omdat ik weet dat variatie goed is en het eten van vlees een natuurlijk fenomeen is. Ik denk dat ik maximaal 1 x per maand vlees eet en dat voelt voor mij als voldoende. Mijn man en zoon eten wel regelmatig vlees.

Detox, waarom?

Wat is een detox? Het is het ontgiften van je lichaam door een bepaalde periode je voedingspatroon flink te veranderen. Alcohol, suikers, cafeïne, zetmeel/gluten, koemelk en vlees zijn taboe. Je nieuwe voedingspatroon bestaat uit vers fruit, groenten, vis en noten. Het gaat er dus om dat je bepaalde producten laat staan die veel invloed hebben op je nieren en lever. Tijdens een detox kuur geef je deze organen een rust moment en voed je het lichaam met extra veel voedingstoffen door naast gezonde voeding en sapjes ook detox supplementen te gebruiken. Wanneer je een detox wilt gaan inbouwen in je levensritme, overdrijf niet meteen, doe het maximaal een week. Ga dan eerst 2 weken voor de daadwerkelijke detox week vlees, koffie en alcohol minderen, zodat de overstap naar een week zonder bijvoorbeeld cafeïne niet zo intens is. Houd er ook rekening mee dat je inspanningsverplichting niet in de detox week maximaal is, zorg dat je rust en ruimte inbouwt voor jezelf. En een detox kuur is niet alleen maar sapjes, het bevat soepen, salades en warme maaltijden, mits het is samengesteld met de juiste ingrediënten. Na een detox week voel je merkbaar een verschil en kan je weer stapsgewijs, alcohol, suikers, cafeïne, zetmeel/gluten, koemelk en vlees gaan nuttigen. Mijn advies maak gebruik van deze ontgiftingskuur en laat achterwege waarvan je hebt gemerkt dat je het niet meer nodig hebt.

Kruiden thee en kruidendranken, wat is de juiste?

We drinken de hele dag door, het beste is water en thee zonder cafeïne te drinken. Kruiden thee en kruiden dranken zijn prima dagelijks te gebruiken, zolang je afwisselt. Zodra je een langere periode dezelfde kruiden neemt wordt het therapeutisch. In de supermarkt is van alles te koop, maar weet je eigenlijk wel precies wat het effect is van de thee op je algehele gezondheid? Zonder dat het weet kan je favoriete drankje misschien wel de oorzaak zijn van een vervelende huid aandoening of de reden zijn dat je niet goed kan slapen. Het is belangrijk om af te blijven wisselen en af en toe een bepaald product te laten staan, zo ontdek je direct het effect. In het thee assortiment in de supermarkt, staat ook Ayurveda kruidenthee, de bekendste en grootste favoriet van velen is op dit moment Chai thee. Chai thee is een balans thee, neutraal ten aanzien van de 3 types Vata, Pitta, Kapha. Doe gericht je voordeel met kruidenkennis en drink de thee die voor jou gezondheid het meest heilzaam is. Ontdek het avontuur van de kruiden thee, de ene mix is de ander niet en per merk is de samenstelling en dus ook de smaak verschillend. 

Ayurveda wat is dat?

Het is een alternatieve geneeswijze en is holistisch van aard. Het is een geneeswijze die naar de mens als geheel kijkt en ziekte ziet als een verstoring van de natuurlijke balans. Ayurveda werkt met de indeling van 3 basis constituties Vata, Pitta en Kapha en gaat ervanuit dat je bij de geboorte een eigen voorkeurs constitutie hebt waarbij je in balans bent. Gedurende het leven kan je uit balans raken, doordat er een constitutie type is gaan domineren en zo voor verstoring zorgt en ziektes kunnen ontstaan. Ayurveda schrijft dan een leefstijl voor om die verstoring op te heffen. Hierbij hoort ook een specifiek dieet. Voeding en kruiden hebben een grote invloed op het spijsverteringstelsel en Ayurveda gaat ervanuit dat een gezonde spijsvertering zorgt voor een gezond en lang leven. Ayurveda staat voor een gezonde leefstijl en is door veel yoga beoefenaars omarmt, mede doordat begin van de 20 ste eeuw yoga, samen met Ayurveda in Amerika onder de aandacht werd gebracht. De Ayurvedische leer is complex en toch overzichtelijk door het gebruik van de 3 constitutie types. Nieuwsgierig welk type je bent? Doe de test op de site en ontdek welk Ayurveda type je bent. Welke type je bent heeft ook weer invloed op welke vorm van yoga voor jou het meest effectief is. 

 

Wat is orthomoleculiare voeding?

De juiste voeding voor de moleculen in onze cellen zodat ons lichaam optimaal kan functioneren.  Het gaat om het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen in optimale hoeveelheid. Het betreft voornamelijk: Vitamines (zoals vit C en K2), Mineralen (zoals magnesium en kalium), Sporenelementen (zoals jodium en ijzer), Verzuren ( zoals omega 3-vetzuren), Aminozuren ( zoals typofaan en tyrosine), Vio-actieve stoffen (zoals kruiden en prebiotica). Al deze stoffen komen van nature voor in voeding. Eenzijdig eten, chronische stress, topsport, luchtvervuiling en andere factoren kan een (subtiel) tekort van voedingstoffen betekenen, waardoor extra aanvulling nodig is. Veel chronische verstoringen zijn terug te herleiden naar (subtiele) tekorten aan voedingsstoffen. De verstoringen uiten in klachten.

Supplementen is dat nodig?

De meningen kijken erg verdeeld, maar uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders te weinig omega-3-vetzuren, vitamine K, jodium, selenium, en magnesium via voeding krijgt. Daarnaast is de zonkracht in Nederlanden groot deel van het jaar te zwak om voldoende vitamine D te kunnen aanmaken. En vegetariërs wordt aanbevolen vitamine B12 tekort aan te vullen. Het aanvullen van deze voedingsstoffen met behulp van supplementen is dan geen overbodige luxe. Per individu kan een bepaald supplement extra waarde toevoegen, door het gebruik van specifieke medicatie kan de opname van bepaalde voedingstoffen geremd of zelfs afgebroken worden. 

 

Het beste door op individuele basis te ontdekken wat voor je werkt, is door een bepaalde periode 1 supplement te gebruiken en zelf op te merken of het effect heeft op je welbevinden. Zelf gebruik ik dagelijks supplementen, waaronder multivitaminen, B12 en omega-3. Vooral bij personen die veel stress ervaren adviseer ik supplementen te gebruiken. Stress zorgt er namelijk voor dat het lichaam meer moeite heeft om de juiste voedingsstoffen uit het eten te halen, hierdoor blijf je in een neerwaartse spiraal gaan. We hebben de juiste stoffen nodig om stress te boven te komen, daarom adviseer ik supplementen te gebruiken. Wees wel bewust welke supplementen je gebruikt, goedkope merken gebruik hoge doseringen chemische toevoegingen. Gebruik bewust natuurlijke supplementen met de juiste dosering.