leefstijl

We weten dat gezonde leefstijl belangrijk is voor een gelukkig, gezond en lang leven. Het ervaren van tevredenheid zowel materiaal als immaterieel wil ik hier centraal stellen en verwoorden als welzijn. Wat we zien van yoga is de beweegvorm en de ontspanningsoefeningen, maar het is meer dan dat. Yoga omvat een sobere holistische leefstijl en gaat ervan uit dat elk geheel meer is dan de som van zijn delen, dat alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is. Door het opvolgen van de leefstijlrichtlijnen activeer je optimaal het zelfherstellend vermogen, met als resultaat het verminderen of verdwijnen van aandoening en klachten.

 

Gezond & gelukkig

Wat je nodig hebt is geduld en toewijding voor de realisatie van een gezonde leefstijl, een blijvende verandering is het resultaat. Je leert om te houden van de gezonde keuzes die je maakt, omdat je weet dat een gezond leven geluk brengt.

Blad voor blad, ontvouwt deze lotusbloem de verschillende invalshoeken voor een gezonde leefstijl. Leef optimaal, straal en wees de beste versie van jezelf, open de lotus in jezelf. Hieronder staan de 8 richtlijnen eenvoudig beschreven, wil je ermee aan de slag, meld je aan bij de yoga coach voor yoga lessen of coaching. 

 

Just love what you do, it will make you.

Zingeving

We hebben allemaal van nature een innerlijk vuur om waardevol te zijn. We weten van binnen dat we een onderdeel zijn van een groter geheel en we doen ons best om zelf te stralen. Als mens willen we graag een bijdrage leveren aan onze omgeving, dit doen we bij voorkeur vanuit onze natuurlijke aangeboren talenten, dat wat ons uniek maakt. Een bijdrage leveren vanuit je talent gaat je vaak moeiteloos en geeft je daarbij energie. Creatief omgaan met wat we kunnen, is inspelen op de omgeving, maar blijven staan in je eigen kracht. Dat kan je het beste wanneer je dicht bij je eigen talent blijft, bij je eigen voorkeuren, je eigen waarden en normen. Je eigen levensmissie is je focus in het leven. Van daaruit ben jij van grote waarde, een ware aanvulling op de omgeving. Je zal merken dat je dan meer succes hebt en overvloed ervaart. 

Sociaal

Onze natuurlijke omgeving is gericht op sociale interactie en geeft ons een veilig vangnet. Het hebben van sociale contacten, familie en vrienden, is belangrijk voor het gevoel van veiligheid en tevredenheid. Alleen wanneer ons onbewuste ervan overtuigt is dat anderen ons helpen in nood ervaart het een diepe rust. We leren ons aan te passen aan onze sociale omgeving, we tonen sociaal aangepast gedrag. Dit aangepaste gedrag is veranderlijk, je beweegt mee met de ervaring, met je omgeving. Je aangeleerde sociale gedrag is een kracht wanneer dit soepel en flexibel blijft. Een open mind en alertheid op wat er werkelijk speelt is een belangrijk gegeven om de diepe rust te blijven ervaren. Je onbewuste weet dat je geholpen wordt wanneer het echt nodig is, ervaar vertrouwen. 'Go with the flow of life'.

Voeding

We hebben suikers nodig voor beweging en we hebben vitaminen en mineralen nodig voor lichaamsbouw. Nadat de suikers uit de voeding zijn gehaald worden de bouwstoffen getransporteerd naar de juiste cellen om te zorgen dat je een mooi gezond lichaam behoud. Het verteringsproces is een delicaat systeem dat eenvoudig verstoord kan worden, het heeft de juiste bronstoffen nodig om zuiver te branden. Bij verstorende brandstoffen zal het proces stagneren en ontstaan er ziekten. Bewust zijn van dit perspectief maakt dat je de juiste keuzes maakt en jezelf de vraag stelt over wat je nodig hebt voor zuivere verbranding. Eet dagelijks op vaste tijden, je biologische klok stelt zich hierop af, zodat de rest van de dag je aandacht gericht is op andere bezigheden. Merk op wat je voelt nadat je gegeten hebt, zo ontdek je welk eten je het meeste energie geeft en het meeste bijdraagt aan een gezond slank lichaam.

Ontspanning

Waar je van ontspant is persoonlijk, afhankelijk van je voorkeuren. De richtlijn is dat ontspanning je 'hoofd leeg maakt', een goede ontspanning werk als een lichte slaapfase. Yin yoga is een ontspannende vorm van yoga, het zijn zittende en liggende oefeningen en je hele lichaam ontspant en wordt er slaperig van. Yoga nidra is een vorm van diepe mentale ontspanning, hierbij lig je vlak op de grond en luister je naar een stem, het wordt ook wel slaap yoga genoemd. Ontspanning brengt je dichterbij je eigen kern, dichterbij waar je van houd. Je laad je op, terwijl je ook tegelijkertijd jezelf ontlaad. Ontspanning is het niet ergens naar toe moeten, maar aanwezig zijn in het moment en eenwording ervaren met de omgeving. Je ademritme wordt rustiger en zachter, diepe ontspanning vraagt diep vertrouwen in jezelf.

Slaap

De nieuwe dag begint eigenlijk al met de slaap van de nacht ervoor. Een goede nachtrust zorgt voor fysiek herstel en mentale verwerking. Een gemiddelde slaapduur van een volwassene is 6 tot 8 uur en ongeveer 4 uur daarvan is droomslaap. Je slaap is een cyclus van lichte naar diepe slaap, soms kun je daardoor tussendoor wakker worden, je hoort daarna snel weer in slaap te vallen en aan de volgende slaapcyclus te beginnen. De diepe droomslaap fase kost veel energie, maar de geest wordt wel verfrist doordat geheugenfuncties de nieuwe informatie verwerken en je lichaam in diepe rust komt. Een goede slaap hygiëne is belangrijk, deze geeft de rust die je nodig hebt om overdag helder en fit te zijn.

Zelfzorg

Ouders leren hun kinderen om voor zichzelf te zorgen, het is iets wat generatie op generatie wordt doorgegeven. Daarna doe je zelf nieuwe ervaringen, combineer dit met wat je hebt geleerd en heb je een eigen routine ontwikkeld. Je eigen routine bepaald voor een groot deel je mindset voor de rest van de dag. Start zuiver en fris, bij het ontwaken van de zon, zodat je met zelfvertrouwen en alertheid de dag verwelkomt. Tandenpoetsen, douchen, lichaamsmassage met olie, verzorging van de huid met crème, frisse kleding, enz. een totaal verzorgd uiterlijk. Je maakt je eigen ideale schema zodat je in alles wat je nodig hebt wordt voorzien. Je hebt de regie zelf in handen, je neemt zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen handelingen. Sluit de dag bewust af door te kiezen voor ontspanning na zonsondergang, laat alles van de dag van je afgeleiden, doe wat je daarvoor moet doen. Respecteer je lichaam en laat het rusten en de serotonine aanmaken die het nodig heeft om straks in slaap te vallen. Voor iedereen is een dagelijkse routine anders, het is ook wat het seizoen je brengt, de maanstand, het weer, de natuur beïnvloed je. Je past je aan waar nodig, zolang je in je eigen behoeften wordt voorzien.

Beweeg

Ongeveer 3 uur per week intensief bewegen, heb je nodig om je conditie op pijl te houden. Om soepel te blijven is dagelijks je lichaam stretchen noodzakelijk, zeker nadat je langdurig een houding hebt aangenomen. Daarnaast is een dagelijkse wandeling belangrijk voor de circulatie in het lichaam en de mentale ontspanning. Voldoende beweging tot een dagelijkse gewoonte maken, vraagt een actieve houding met daadkracht. Belangrijk is dat de grenzen van het lichaam gerespecteerd worden om blessures te voorkomen. Dagelijks 15 min zachte yoga oefeningen en 30 minuten wandelen, maakt je lichaam soepel en je geest ontspannen. Het beoefenen van actieve yoga en pilates zorgt ook voor een krachtig en geconditioneerd lichaam. Om echt te maximaliseren zijn joggen en fietsen sporten die je snel kan oppakken. Beweging maakt je ook bewust wat er allemaal in je lichaam gebeurt, het houd je lichaam open en stromend, yoga oefening zijn daar uitermate geschikt voor. Door beweging blijf je alert en scherp.

Natuur

Ieder dag heb je te maken met de invloed van de omgeving, dit is onvermijdelijk. Het is de natuur die als een golfbeweging om je heen blijft veranderen en alles wat je kan doen is meebewegen om jezelf te beschermen. Je eigen aanpassingsvermogen is je eigen bron van creativiteit, je bent dan alert en denkt in oplossingen. Ben je goed in balans dan kun je genieten van de veranderingen om je heen, zoals de seizoenen, de opkomende en ondergaande zon, geboorte, de verschillende levensfases. Hoe meer je in contact bent met de natuur, hoe beter je onbewuste weet dat je de controle mag loslaten en mag meebewegen met de golf. Je ware natuur is verandering en je bent een onderdeel van het geheel. Ga zoveel mogelijk naar buiten en beleef de natuur, laat de zon op je schijnen en ontvang vitamine D, laat je gedachten gaan en geniet van alles om je heen. De natuur inspireert en creëert.