7 NIVEAUS

 De zeven niveaus van ontwikkeling

 

Het lichaam kan verdeeld worden in 7 niveaus. Ieder niveau staat voor een bepaalde ontwikkeling en heeft kenmerken en eigenschappen die bij dat niveau horen. De medische wetenschap heeft aangetoond, dat je uit balans kan raken door negatieve gedachten, chemisch bewerkt voedsel en andere factoren uit de omgeving. Je voelt je dan ziek, verdrietig, angstig of depressief. De energie stroomt dan niet voldoende door je lichaam. Door deze 7 niveaus in kaart te brengen, krijg je meer inzicht in de oorzaak van deze energie verstoring en kun je gericht het probleem aanpakken en de positieve energie laten stromen door je lichaam. In het Sanskriet noem je zo'n niveau een chakra/energie centrum. Het staat voor de levensenergie die op dat niveau vrij door je lichaam stroomt (of juist niet of teveel/ te weinig doorstroming). Onderstaand kort samengevat de 7 niveaus, waar ze mentaal en fysiek in onder te verdelen zijn.. Niveau 1, is het onderste niveau, de wortels, vandaaruit omhoog langs de wervelkolom tot aan niveau 7, de lotusbloem.

 

 1.  Zeker zijn' m.b.t. gezondheid, welzijn, huis, gezin, relatie, voeding en financiën. Fysiek: Nieren, blaas, wervelkolom, anus, benen, voeten, botten, prostaat, bloed en circulatie. Wortel centrum :  Het recht om te hebben. Stabiliteit & veiligheid. Functie: Overleven, gronden. Ligging: net onder het staartbeen, perineum. (demon: angst)
 2. (Zeker) Voelen’ m.b.t gezondheid, welzijn, seksualiteit en in verbinding staan met anderen. Genieten van Leven. Fysiek: voortplantingsorganen. Sacraal centrum : Het recht om te voelen. Beweging & plezier. Functie: Verlangen, plezier, voortplanting, Ligging: ter hoogte van het heiligbeen. (demon: schuld)
 3. (Zeker) Handelen’ m.b.t.  jouw uitdagingen, doelen en keuzes in het leven. Centrum van zelfvertrouwen en ego. Fysiek: maag, lever, pancreas, galblaas, spijsverteringsstelsel en betreffende buik- en rugspieren. Zonnevlecht centrum : Het recht om te handelen. Levenskracht & energie. Functie: Wil, macht, kracht. Ligging: ter hoogte van de navel. Emotie: (demon : schaamte)
 4. (Zeker) Liefhebben’ in relatie tot jezelf, de ander en het leven. Fysiek: Hart, longen circulatie, thymus, armen, handen en ademhalingsspieren. Hart centrum : Het recht hebben om te beminnen. Verbinding & evenwicht. Functie: Liefde. Ligging: ter hoogte van het hart. (demon: verdriet)
 5.  ‘(Zeker) Spreken’ in relatie met en tot anderen. Fysiek: mond, keel, kaak, hals, schildklier, tong, nek en schouders, atlas, tanden, oren en slokdarm. Keel centrum : Het recht om te spreken Zuivering & harmonie. Functie: Communicatie, creativiteit. Ligging: keel. (demon: leugens)
 6. ‘(Zeker) Zien’ m.b.t.  visie op de realiteit. Fysiek: autonome zenuwstelsel en hypothalamus, cerebellum, ogen, oren, holten, onderste schedel en slaapkwabben. Derde oog centrum : Het recht om te zien. Verbeeldingskracht. Functie: Waarnemen, intuïtie. Ligging: in het midden van het hoofd achter de wenkbrauwen gelegen. (demon: illusie)
 7. (Zeker) Weten’ m.b.t. wie jij bent als onderdeel van alles wat er is. Fysiek: bovenste gedeelte van de hersenen, schedeldak, hersenschors, huid en centraal zenuwstelsel. Kruin centrum : Het recht om te weten. Verruimd bewustzijn. Functie: Inzicht. Ligging: kruin, in de hersenschors. (demon: gehechtheid)

 

 

BMR en de 7 niveaus

Je kan deze 7 niveaus ook voorstellen als een ladekast. De bovenst lade is niveau 7 en de onderste is niveau 1.

 

Met een BMR traject dan ruim jij alles in je kast op. Het is dan interessant wat je dan allemaal tegenkomt. Tijdens het opruimen is er ruimte voor bewustwording en aan het einde van het traject heb je meer energie en meer positieve gedachten.

Zie het op deze wijze, wanneer je een lade van een niveau opendoet, we beginnen altijd op niveau 1. Dan zie je 4 vakjes.

 1. Een vakje met alle beperkende overtuigingen en gevoelens, behorende bij dat niveau.
 2. Een vakje met vlucht en vecht gedrag. Een teveel of te weinig energie op dat niveau.
 3. Een vakje dat alle angsten bevat, die op dat niveau kunnen ontstaan, door opgedane negatieve ervaringen. Het is een clustering van beperkende gevoelens en overtuigingen op hetzelfde niveau.
 4. Een vakje met alle positieve gevoelens, van dit niveau. De oorspronkelijke gezonde gedachten, die je levensenergie geven.

Binnen BMR ga je eerst alles wat in vakje 1 zit loslaten/opruimen. Dan heb je meer ruimte voor iets positievers (vak 4).  Dan pakken we vakje 2, die gaan we ook loslaten/opruimen.  Er is dan meer ruimte, bepaalde onbewuste verbindingen zijn losgeweekt en we kunnen nu verder met vakje 3, nu worden deze losgelaten/opgeruimd. Hierna is er ruimte om de hele lade te vullen met positiviteit. De stap hierna is gericht op de omgeving, waarin de kast staat. Zodat er niet vanuit de omgeving de lades opnieuw gevuld worden met rommel/beperkende gevoelens en gedachten. Het BMR proces is een innerlijke verrijking, voor iedereen die het zich kan veroorloven. Mocht je er tegen aanlopen dat het budget voor jou niet toereikend is, neem contact met me op , ik bespreek met je de mogelijkheden.