YOGA YIN & YANG

YIN & YANG yoga

De yoga van het heden is niet meer te vergelijken met de traditionele yoga uit het oosten. Neem bijvoorbeeld de vergelijking met het eten van een chineesrestaurant in Nederland, het eten is er verwesterd, aangepast aan onze smaak, zo is dit ook met de yoga die we in Nederland beoefenen. Je kan diverse yoga stijlen kiezen, afhankelijk van jou smaak en persoonlijke voorkeur. In het westen blijven we voortdurend nieuwe yoga stijlen ontwikkelen, er is zelfs ook een Nederlandse stijl. Yoga kunnen we helder indelen in Yin en Yang yoga. Denk hierbij aan het yin/yang symbool, waarbij Yin staat voor de rustige, milde, koude, vrouwelijke, naar binnen gerichte energie en Yang staat voor, dynamisme, pittige, hete, mannelijke, naar buiten gerichte energie. Ieder mens heeft zowel yin en yang in zich en het in balans zijn van deze twee energieën, voelt als innerlijke balans, stevig staan in je schoenen en rust in je hoofd. Onze maatschappij is  sterk yang georiënteerd, waardoor je ziet dat de yin kant bij veel mensen onderbelicht is, dit uit zich in vermoeidheid, burn-out en diverse vage klachten die terug te herleiden zijn naar de bron, stress. 

 YIN yoga 

Yin yoga  is v.n.l. gericht op stress reductie en ontwikkeling van souplesse. Het is een  verstillende vorm  van  yoga, met voornamelijk liggende en zittende houdingen, die enkele minuten worden aangehouden. In deze houdingen wordt het bindweefsel gestretcht en hierdoor gestimuleerd. Deze stimulering zorgt ervoor dat er meer ruimte ontstaat in je bewegingsbereik, een hogere flexibiliteit en lenigheid is het resultaat. Meditatie (karma yoga), Yin (flow) en yoga nidra vallen onder YIN yoga.  Naast de fysieke voordelen van het stretchen van het bindweefsel, ontwikkel je ook  een betere focus, een hogere concentratie vorm, je versterkt hierdoor je eigen mentale weerbaarheid. Deze vorm van yoga is zeer aan te raden bij fysieke klachten/beperkingen  en burn-out klachten. Een yin yogales is opgebouwd uit:  intentie of thema,  meditatie/adembeheersing, yin houdingen, meridianen en 5 elementen leer of chacra leer,  eindontspanning met klanken.


 YANG yoga

Yang yoga is te herkennen aan, het doen van yogahoudingen (asana's)  op het ritme van je ademhaling.  Stijlen van yang yoga die hieronder vallen zijn: Poweryoga (asthanga), Vinyasa,  Hatha, Spiral flow, Dru, Iyengar, Critical Alignment en Pilates. Met yang yoga train je de dieperliggende houdingsspieren, werk je aan je balans, lenigheid en verstillen van de geest. Iedere yang stijl heeft haar eigen voorkeur voor houdingen, tempo, variatie, ritme, uitlijning, activatie, en gebruik van materialen. Je kan het allemaal ervaren, bij een combinatie les YIN/YANG yoga. Deze les is opgebouwd uit:  intentie of thema,  korte meditatie/adembeheersing,  zonnegroet, yang houdingen ,  yin houdingen,   meridianen en 5 elementen leer of chacra leer,  eindontspanning met klanken.