YOGA NIDRA

Yoga Nidra, wordt ook wel slaap yoga genoemd. Je ligt vlak op de grond en je luistert naar wat verteld wordt en maakt zelf een Sankalpa.

 

Het begint altijd met een diepte ontspanning en het plaatsen van een Sankalpa. Sankalpa is een Sanskriet woord dat kan worden vertaald als besluit of beslissing. Sankalpa is een vast voornemen om iets te zijn of te doen in je leven. Sankalpa schept kracht in de structuur van de geest. Je kunt zelfs zeggen dat Sankalpa de kracht van de wil is.

 

Het is een belangrijke fase in yoga nidra en een krachtige methode om je persoonlijkheid en de richting in je leven opnieuw vorm te geven langs positieve lijnen. Sankalpa moet gemaakt worden, wanneer je rustig en kalm bent, daarom starten we eerst met een diepte ontspanning. Het doel van Sankalpa is je levenspatroon te beïnvloeden en om te vormen, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk, emotioneel en spiritueel. Waardoor je evenwichtiger wordt, gelukkiger en het gevoel hebt meer waargemaakt te hebben. Sankalpa wordt ingeprent in het onderbewustzijn.

 

Jij kiest zelf jou Sankalpa, op het moment dat je volledig ontspannen bent.  Wanneer het Sankalpa een richtinggevende kracht wordt, wordt alles wat je in het leven doet succesvol. Ontwikkel jouw Sankalpa. Dit kun je doen tijdens Yoga Nidra.

 

Yoga Nidra is zo opgebouwd dat je alle fases doorloopt zodat het Sankalpa zich kan ontwikkelen. Je kunt het vergelijken met een zaadje dat je zaait. Wanneer de geest helder is, groeit het zaadje heel goed. Als je eerst het bed voorbereidt met mest, het onkruid en gras eruit haalt, en dan het zaadje zaait, dan zal de plant beter groeien. Op dezelfde manier heb je geest en een idee. Als je de geest voorbereidt en het zaadje van het idee op de juiste wijze zaait, dan zal het groeien in je leven en een krachtige richtlijn worden.

 

In Yoga Nidra kom je in de juiste toestand om jouw Sankalpa te ontwikkelen. Dat wordt opgevolgd met een verdiepende reis door het onderbewuste. Je visualisatie vermogen wordt hierbij aangesproken. Aan het eind herhalen we nog eenmaal de Sankalpa, voor we wakker worden.