Ayurveda test

Welke body & mind type ben jij? We zijn allemaal uniek en hebben onze natuurlijk lichaamsbouw en persoonlijke karakter voorkeuren. Hoe verschillend we ook lijken, we passen allemaal in een van de drie lichaamstypes of een combinatie van twee. Vanuit de Ayurveda wordt dit je persoonlijke constitutie, vata, pitta of kapha genoemd. Welk type je bent heeft invloed op uiterlijk, dieet en eventueel bewegingschema. Het geeft inzicht dat iedereen een eigen succes programma heeft. Wat voor de ene persoon goed werkt, kan juist voor een ander persoon tegen zich werken. Het kan zelfs ziekmakend zijn, daarom is het van belang te weten wat je constitutie is. Je vergelijkt je dan niet meer met een ander type, je eet wat goed voor je is en je beweegt op het niveau dat het beste bij je past.

Weet dat in het westen sinds 1940 de term somatype, ectomorph, mesomorph, endomorph gebruikt wordt. Het lijkt een afgeleide van de oude Ayurveda vata, pitta kapha constitutie, die al 3000 jaar gelden werd gebruikt. Dus zodra je weet welke constitutie type je bent, dan weet je ook welk somatype je bent. Een goede diëtist/beweegcoach houd rekening met je type en stemt je programma daarop af.

 

Middels onderstaande constitutietest krijg je inzicht welk type je bent. Vul de test in vanuit het oogpunt: Hoe je bent en handelt in goede gezondheid. De resultaten in de test worden in % vata, pitta of kapha weergegeven, dit is je basisconstitutie wanneer je in balans bent. Afwijkingen kunnen daarna vastgesteld worden.

 

 

Download
Constitutietest
constitutietest-Ayurveda - Vata,Pitta,Ka
Microsoft Excel werkblad 57.0 KB