MERIDIANEN

 

De twaalf hoofd meridianen in yoga

Meridianen zijn energiebanen die door het lichaam lopen, door deze banen loopt levensenergie (Qi/Prana). Deze energiebanen zijn gekoppeld aan organen.

 

longmeridiaan

 

dikkedarmmeridiaan

 

dunnedarmmeridiaan

 

maagmeridiaan

 

miltmeridiaan

 

hartmeridiaan

 

blaasmeridiaan

 

niermeridiaan

 

pericardiummeridiaan

 

drievoudige verwarmermeridiaan

 

galblaasmeridiaan

 

levermeridiaan

 

Dagelijks circuleert je levensenergie, door de meridianen in een vaste volgorde.  De meridiaanklok maakt inzichtelijk, op welk tijdstip van de dag, een meridiaan het meest actief is. Een dag ritme afgestemd op deze klok, heeft positieve invloed op de betreffende meridianen.

 

Meridianen gaan in paren, deze paren zijn onderverdeeld in de Chinese 5 elementen leer. De 5 elementen leer verwijst naar de seizoenen in de natuur.  

 

De levensenergie die door de meridianen stroomt kan uit balans raken, door gebeurtenissen, meebeleven met een ander of iets overnemen van een ander. Dit gebeurt meestal onbewust. Dit uit zich in allerlei soorten klachten, zowel mentaal als fysiek. Denk hierbij aan onderrugklachten, blaasproblemen, darmklachten, ademhalingsproblemen, het vast zitten van nek en schouders, te veel piekeren, slaapproblemen of niet succesvol zijn in wat jij wilt. Je begrijpt dan niet, waardoor het komt, dat iets niet lukt. Het kan dan goed zijn dat je dan een geblokkeerd, onder- of overactief chakra energie centrum hebt.

 

Waarom helpt yoga?  Yoga stimuleert om je aandacht naar binnen te keren, je geest tot rust te bedaren. En zo dichter tot jou kern te komen. Met yoga werk jij aan: stabiliteit, beweging, energie, evenwicht, zuiverheid, intuïtie, bewustzijn.